Om 3 månader börjar bina arbeta

Nu börjar det röra sig på biodlarfronten. Många gamla kunder utökar och köper kupor och ramar inför stundande säsong. Kommand säsongen kommer vi även att leverera vaxmellanväggar.  Förra säsongen var detta ett problem. Det var ont om vax och många nya biodlare hade svårt att köpa vax hos de etablerade biredskapsföretagen. Vax var en bristvara.

För att undvika detta problem har vi "bunkrat" upp så vi kan leverera även vax. Vi har vaxmellanväggar i 4 format i lager (Lågnormal, HLS, Langstroth och 3/4 langstroth )  Allt i cellstorlek 5.1mm

Kommande säsong kommer vi att vara bra på att leverera från nu till maj månad. Efter maj kommer mycket tid att ägnas åt bina och mindre tid för leveranser jämfört med tidigare år. Från maj kommer order att skickas med DHL vilket medför en tillkommande fraktkostnad

Vi har aldrig sålt några bisamhälle och varit försiktiga med att rekommendera biodlare som säljer bin. Tyvärr har jag under de 3 år jag haft denna verksamheten sett avläggare av olika kvaliteter. Ett så kallat produktionssamhälle med leverans första veckan i maj var tidigare alltid 10 eller 20 ramar med mycket yngel och bin. Numera levererar många biodlare ett så kallat produktionssamhälle på 6 ramar med betydligt mindre bin. Det är svårt att jamföra priser när "produkten" som levereras är olika. Nuvarande situation med större efterfrågan än utbud har skapat denna situation.

Vi har ett 20 tal avläggare med förra årets drottning (Vit märkt ) Drottningen kommer från Lunds biodlarförening och rasen är Buckfast.  Om den totala övervintringen går bra med låg dödlighet kommer ett 10 tal samhällen att säljas.

Ytterliggare en nyhet. genom kontakter med Polska drottningodlare (Polska Buckfastföreningen ) har jag anmält intresse att "hänga på"  deras årliga inköp av buckfasdrottningar från Italien. varje år köper de äggläggande drottningar med leverans först veckan i maj. Jag vill testa att tillsätta en ägglägande drottning i rapsdraget första veckan i maj. Polska biodlares erfarenhetr från tidigare år är att de får relativt bra skörd innevarande år genom denna tidiga drottning tillsättning. Jag har bokat upp mig på ett antal och är någon intresserad kan jag avvara ett antal. Jag har förberett ett 50 tal NucMate för att ta hand om drottningarna första veckan i maj. Ett interesant projekt !!!

 

Med hopp om en bra bisommar

Olle

 

 

 

4 Feb 2017

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)